Turforslag nr.602

Tidsplan og besøgssteder
kl. 10.00. Ankomst ved Aulum Mølle. Lokal guide tages op.
kl. 10.30. Besøg i Ørre gl. Missionshus og shelterplads v. Storåen.
Over Ørre Hede med Kjeltringestenen og Helenes Hus.
kl. 12.30. Middag/buffet i Haderup Kultur- og Idrætscenter
kl. 14.45. Turen går med stop via den gamle rullebane på "Fliegerhorst Grove
til flygtningekirkegården i Grove
kl. 15.30. Via Hosekræmmergården til Herregården ”Lergrav¨
Den gamle Mølle i Aulum – ankomst 
Hyggestund i møllen med kaffe efterfulgt af rundvisning og fortælling
kl 16.45. Afgang fra møllen

Pris pr. deltager kr. 325,00

Turen går om ad Danmarks nok mindste missionshus, "Nazaret", bygget i 1889, som nu er museum. Her går vi også en tur ned til Storåen og ser den shelterplads, der er anlagt bl.a. af hensyn til de kanoroere, der tager på en flere dages tur på Storåen. Vi fortsætter ud på Ørre hede og besøger "Helenes hus”. Det sidste af seks fattighuse i Danmarks fattigste by "Sammelsted by".

Vi får den spændende beretning om Taterkongen Johs. Axelsen og digteren St. Steensen Blicher, der her blev inspireret til at skrive novellen "Kjeltringeliv". Efter middagen går turen videre ad den gamle rullebane på "Fliegerhorst Grove. I får historien om tyskernes anlæg af Nordeuropas største militære flyveplads – nu Flyvestation Karup.

Vi fortsætter til flygtningekirkegården i Grove, der med sine godt 1000 grave fortæller sit tydelige sprog om efterkrigstidens tragiske skæbner. Vi hører om Grove kirke og får beretningen om den mystiske forsvinden af kirkens klokke d. 5. maj 1945, før turen fører os forbi Hosekræmmergården, hvor de tragiske begivenheder, beskrevet af Blicher i novellen "Hosekræmmeren" udspillede sig. Før vi når Aulum Mølle ser vi herregården Lergrav, en gammel herregård, der er blevet til en ny herregård. I den gamle mølle er der hyggestund med kaffe, rundvisning og fortælling om møllens historie. En tur fyldt med historie og anekdoter.